ΣΕΛΚ: Απαιτείται στοχευμένη εκστρατεία για την επενδυτική αξιοπιστία της Κύπρου

13/11/2019

Ανησυχίες για την έκταση που προσέλαβε, εντός και εκτός Κύπρου, ο θόρυβος γύρω από το σύστημα Πολιτογραφήσεων της χώρας μας, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο ΣΕΛΚ με δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του κ. Δημήτρης Βάκης ανάφερε ότι "δυστυχώς με τα όσα έγιναν τελευταίως, η Κύπρος έχει δυσφημιστεί ως επενδυτικός προορισμός και τώρα θα χρειαστεί υπέρμετρη προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και τη φήμη της χώρα μας στο εξωτερικό".

Ο κ. Βάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ΣΕΛΚ δεν προκρίνει καμία ευνοϊκή μεταχείριση ή αδιάφανη πρακτική στη χορήγηση υπηκοοτήτων σε ξένους, τόνισε ότι το πρόβλημα έγκειται κυρίως στον μη επαρκή έλεγχο και στην περιορισμένη επικοινωνία μεταξύ των συναρμοδίων τμημάτων. 

Όπως διευκρίνισε, το υφιστάμενο Σύστημα Πολιτογραφήσεων της Κύπρου είναι αρκετά αυστηρό και συνάδει με όσα επικρατούν σχετικά διεθνώς. Άρα το πρόβλημα, πρόσθεσε, δεν είναι το ίδιο το Σύστημα Πολιτογραφήσεων και οι κανόνες που το διέπουν, αλλά η σωστή εφαρμογή του.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει απ΄ εδώ και εμπρός, ο κ. Βάκης είπε ότι απαιτείται μια οργανωμένη και στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό, ώστε η Κύπρος να επαναποκτήσει την αξιοπιστία της ως επενδυτικός προορισμός. Ο ΣΕΛΚ, είπε, όπως πάντα είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για να συμβάλει σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η εφαρμογή αντίστοιχου σχεδίου πολιτογραφήσεων από την Ελλάδα θα επηρεάσει την Κύπρο, είπε ότι διαχρονικά αποδείχθηκε ότι όποτε η Ελλάδα παρουσιάζει οικονομική ανάπτυξη, ευνοείται και η Κύπρος. Αυτό, είπε, αναμένουμε και τώρα, που η Ελλάδα άρχισε να εκσυγχρονίζει τις δομές της και να ενισχύει την οικονομία της. Είμαστε, αισιόδοξοι είπε ότι η οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας θα βοηθήσει και την Κύπρο, αφού θα αυξηθεί η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ από κοινού οι δύο χώρες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια από την πίττα την γειτονικών τους αγορών και γενικά της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι, στόχος του ΣΕΛΚ είναι να ενισχύσει το ρόλο του, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία της χώρας μας, όπως αρμόζει σε ένα ιστορικό επαγγελματικό Σώμα, όπως ο ΣΕΛΚ «ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της Κύπρου», ενώ πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος επιθυμεί να συνεχίσει να αποτελεί ένα εκ των στυλοβατών της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βάκη, ο ΣΕΛΚ διατηρεί και ενισχύει τις συνεργασίες του στο εσωτερικό, με την Κυβέρνηση, τη Βουλή και άλλους θεσμικούς φορείς, αλλά και στο εξωτερικό με ευρωπαϊκούς  και διεθνείς οργανισμούς. «Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε τα τελευταία χρόνια στην υπογραφή αρκετών Μνημονίων Συνεργασίας με αντίστοιχους επαγγελματικούς οργανισμούς του εξωτερικού με το πιο πρόσφατο το Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών της Ελλάδας (ΣΟΕΛ)», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ.

Όπως είπε ο κ. Βάκης, τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί ενδυναμώνουν αφενός τη θέση τόσο της Κύπρου όσο και του ΣΕΛΚ στο διεθνές στερέωμα, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση της οικονομικής διπλωματίας, ενώ παράλληλα, διανοίγονται περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για τα μέλη του μέσω για εξειδίκευση σε συναφείς τομείς, όπως συμμόρφωση, εταιρική διακυβέρνηση, δικανική λογιστική κα. Την ίδια στιγμή, εξασφαλίζεται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς επίσης επιστημονικά, ερευνητικά και τεχνικά ζητήματα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, στην καρδιά της στρατηγικής του Συνδέσμου βρίσκεται η ενίσχυση του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο με την εφαρμογή των νόμων και κανονισμών που διέπουν τη ρύθμιση του λογιστικού και ελεγκτικού επαγγέλματος να αποτελούν προτεραιότητα για τον ΣΕΛΚ. «Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε στο στάδιο τροποποιήσεων σε σε ότι αφορά στη λειτουργία των Επιτροπών του ΣΕΛΚ, αλλά και την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης των Μελών μας», εξήγησε ο κ. Βάκης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ, στις προτεραιότητες του στρατηγικού προγραμματισμού του Συνδέσμου περιλαμβάνεται η εδραίωση της θέσης της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ κ Κυριάκος Ιορδάνου παρουσίασε τον στρατηγικό προγραμματισμό του ΣΕΛΚ για την τριετία 2019 – 2021.

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ιδρύθηκε το 1961 και αποτελεί το μόνο αναγνωρισμένο επαγγελματικό Σώμα λογιστών και ελεγκτών στην Κύπρο. Επί του παρόντος, τα μέλη του ΣΕΛΚ ανέρχονται περίπου στις 5.000 άτομα, ενώ οι φοιτητές - απόφοιτοι λογιστές του ξεπερνούν τις 3.500 άτομα.



Περισσότερα νέα στο Δελτίο Τύπου